מקרה מלחיץ של הכשה על ידי נחש צפע אירע בימים האחרונים. גאיה חצרוני, בת התשע ממושב חרות, בילתה ביום שישי עם חברותיה במושב משמרת. בעודה הולכת על המדרכה היא הרגישה משהו מתחת לרגליה ולפתע חשה דקירה ברגלה. גאיה סיפרה: "ראינו נחש בגודל בינוני ומיד הבנתי שהוא הכיש אותי. התרחקנו מהנחש והתיישבתי על המדרכה. במקביל, אבא של חברה שעבר במקום התקשר מיד לאבא שלי וליערה ארוך-איילון שהיא תושבת המקום ועובדת בבית חולים מאיר שהנחתה אותנו ועזרה לנו".
גאיה התקשרה גם לאמה ג'ודי, ששהתה למרבה המזל בהמשך הרחוב, והגיעה תוך דקות ספורות למקום האירוע. ג'ודי משתפת: "גאיה הייתה מאוד מבוהלת אך לשמחתי היא ידעה מה לעשות ולפעול בדיוק כמו שלימדו אותה, לשבת ולא לזוז ובעיקר להזעיק עזרה באופן מיידי". ג'ודי הספיקה לצלם את הנחש על מנת שבבית החולים יוכלו לזהות באיזה סוג נחש מדובר. גם אורן, אביה של גאיה, הגיע למקום ויחד הם הסיעו את גאיה מהר למיון ילדים במרכז רפואי מאיר שם כבר התכוננו לקבלה.
ד"ר איילת שלז, מומחית ברפואה דחופה ילדים במרכז רפואי מאיר מקבוצת כללית, שטיפלה בגאיה במלר"ד מספרת: "גאיה הגיעה אלינו במצב יציב כרבע שעה לאחר ההכשה. בבדיקה שערכנו ראינו פגיעה בעור במקום ההכשה ונפיחות מסביב. למרות שלא היו סימנים לפגיעה במערכות נוספות בגוף היא הוכנסה לחדר החייאה. מכיוון שמקרי הכשת צפע עלולים לסכן חיים, ההתייחסות במקרים אלו תמיד מחמירה והביטוי הסיסטמטי והמקומי מופיע בטווח של כמה דקות ועד מספר שעות מההכשה. לכן, כמו במקרה זה – המטרה של הטיפול הראשוני הוא ניטור אחר סימנים של הדרדרות סיסטמית והתפשטות הנזק המקומי, שמטרתם טיפול תומך ומתן נסיוב ( אנטי סרום) לפי הצורך".
ד"ר דגנית אדם, מנהלת טיפול נמרץ ילדים במרכז הרפואי מאיר מציינת: "גאיה אושפזה בטיפול נמרץ ילדים. במהלך שהותה חוברה לניטור וטופלה במשככי כאבים. באזור ההכשה היתה נפיחות מקומית אך גאיה לא נזקקה לטיפול נוסף ולאחר שהות של יממה היא הועברה למחלקת ילדים".
ד"ר שלז מדגישה כי במקרי הכשת נחש יש משמעות רבה לטיפול טרום ההגעה למיון. "חשוב לדאוג לפינוי כמה שיותר מהיר לקבלת עזרה רפואית במוקד/בית חולים הקרוב ביותר. טרם הפינוי, יש לקבע את הגפה הפגועה ולהעביר את הנפגע למקום מוצל. יש להסיר צמידים ושעונים באזור ההכשה כדי למנוע לחץ, ולהימנע מלהניח חסמים או לנסות להקיז את הארס. צפע ארצישראלי הוא נחש ארסי הנפוץ בכל האזורים וגם בשרון. מקרי ההכשה הם לרוב סביב סוף האביב ותחילת הקיץ. חשוב שאנשים שאינם מיומנים בלכידת נחשים ימנעו מלנסות וללכוד את הנחש, כך מונעים הכשות נוספות. צילום של הנחש או תיאור שלו יספיקו על מנת לזהות אותו כנחש ארסי".
ד"ר אדם מציינת את תושייתה של גאיה שהתיישבה לאחר האירוע והתקשרה במהירות לעזרה. גם ג'ודי, אמה של גאיה מספרת שלמזלם יערה הגיעה לכיתתה של גאיה ולימדה אותם כיצד להיזהר מנחשים ומה לעשות במקרי הכשה. "חשוב שילדים בארץ ילמדו מה לעשות במצבים כאלה", היא מסכמת.
הצטרפו לערוץ הטלגרם של צומת השרון רעננה
תגובות