קבוצת המחקר בראשותו של פרופ' אלכס שפילמן ראש המחלקה לכימיה באוניברסיטת אריאל, מפתחת טכנולוגיות חדישות אשר עושות שימוש באור השמש כמקור אנרגיה בתהליכים כימיים חשובים. בשנה האחרונה פורסמו שתי פריצות דרך בתחום זה.
"לאחרונה הצלחנו לפתח דרך חדשה לחבר חומצות אמיניות, אבני בנייה של חלבונים, בתנאים ידידותיים לסביבה", מציין פרופ' אלכס שפילמן, "התהליך מתבסס על קרינת אור שמש או מנורה מסוג LED, ומשתמש בחומרים פשוטים כמגיבים, ללא צורך בתנאי יובש או הגנה מפני חימצון. בהשוואה בשיטות מובילות כיום ליצור תרופות, נדרשים כלים מיוחדים (ריאקטורים*) בשל רגישות למים וחמצן. בנוסף בשיטות המובילות כיום נוצרת פסולת כימית מרובה כולל ביצור של המגיבים".
"יתרון נוסף ומשמעותי בפיתוח החדש", מוסיף ומסביר פרופ' שפילמן, "הוא העובדה שנדרשים חומרים פשוטים וזולים בלבד אשר פועלים עם כל חומצות האמינו הסטנדרטיות. היות ולצורך יצור תרופות נעשה שימוש רב בחלבונים, הודגש הפיתוח הזה על ידי חוקרים מובילים בספרות המקצועית ואף נבחר כמאמר בולט בכתב העת המקצועי: Angewandte Chemie International Edition ". היכנסו כאן לקרוא את המאמר
פריצת דרך נוספת פותחה בתהליך ליצור חומר המשמש להכנת תרופות וכחומרי בניין לחומרים מתקדמים לתעופה ואלקטרוניקה, באמצעות אור השמש או אור של מנורת LED ובטמפרטורת החדר, נחסכות כמויות אנרגיה משמעותיות. "התהליך החדש פותח ליצור קומין-פראוקסיד שהוא בעל חשיבות ביצור אצטון ופנול", מסביר פרופסור שפילמן, "בחומר הנוצר נעשה שימוש בתחומים רבים ומגוונים: מהכנת תרופות כמו אספירין ועד פולימרים המשמשים כחומרי בניין באלקטרוניקה וחלקי מטוסים מתקדמים. בשל השימושים הרבים של חומרים אלה, החומר קומין-פראוקסיד נוצר בכמויות של מעל 10 מיליון טון בשנה. מדובר בתהליך תעשייתי שדורש אנרגיה מרובה לחימום ופועל בנצילות נמוכה. התהליך החדש מאפשר ייצור של התוצר, בזמן קצר ובאמצעות קרינת השמש או אור של מנורת LED, בתנאים של טמפרטורת החדר. אחד המגיבים בתהליך זה הוא חמצן של האוויר כמחמצן". היכנסו כאן לקרוא מאמר נוסף
פרופ' שפילמן מסכם: "שני הפיתוחים הם בעלי פוטנציאל גדול בהורדת כמויות הפסולת הכימית והקטנת הצורך באנרגיה ממקורות נפט. התבססות הפיתוחים על אור שמש מהווים מעבר לטכנולוגיות חדשות המבוססות על אנרגיה מתחדשת".
קיראו גם:
משאבי המים בגבולות ישראל: מחקר חדש עושה סדר בנתונים בתקווה למנוע סכסוכים עתידיים
הצטרפו לערוץ הטלגרם של צומת השרון רעננה
תגובות