זוכרים את דירת שני החדרים ששכרתם פעם כשהייתם סטודנטים? מתברר כי דירות אלו הן עולם הולך ונעלם בשדה הנדל"ן בישראל.
מחקר חדש של אתר מדלן מעלה כי היקף הדירות הקטנות החדשות (בנות 2-3 חדרים) שנבנו בישראל מאז 2007 קטן משמעותית מהיקף הדירות הגדולות ועומדות בממוצע על 16% בלבד. בהרצליה היחס מצביע על 18% לעומת 82% של דירות גדולות (4 חדרים ומעלה).
ברוב הערים הגדולות בישראל, עיקר הדירות החדשות שנבנו בעשור האחרון היו דירות גדולות (4 חדרים ומעלה). במדלן מסבירים כי הביקוש לדירות קטנות הוא בעיקר מצד אוכלוסיות שאינן זקוקות לדירות גדולות או שאינן יכולות לעמוד במחיר הרכישה שלהן, דוגמת קשישים, סטודנטים, משפחות חד הוריות, משפחות בתחילת הדרך והורים גרושים.
דנה דוד, החוקרת שכונות ומתכננת ערים במדלן: "היצע הדירות הקטנות אינו נותן מענה לאוכלוסיית הביקוש שהולכת וגדלה. העובדה שאותן אוכלוסיות מתקשות למצוא פתרון מגורים מתאים מאלץ אותן פעמים רבות להתפשר על דירות ישנות במצב ירוד או להיגרר לרכישות מעבר ליכולתן הכלכלית. רוב הדירות הקטנות נבנות דווקא בערים מבוקשות, שבהן שווי הקרקע גבוה מאוד והיצע הדירות הקטנות בהן גדול באופן יחסי, כך שעלויות הרכישה או ההשכרה גבוהות מאוד.
לדברי דוד, אחת מהסיבות המרכזיות להעדפת הרשויות המקומיות לבנות דירות גדולות היא הרצון שלהן למשוך אוכלוסייה חזקה של זוגות צעירים עם ילדים מהמעמד הבינוני-גבוה על חשבון אוכלוסיות חלשות יותר. "בשנים האחרונות מורגשת ביתר שאת תחרות בין הערים השונות על משיכת אוכלוסייה צעירה וחזקה. בתחרות כזו, האבטיפוס הרצוי אליו חותרים הוא משפחה קלאסית מן המעמד הבינוני-גבוה. הבנייה החדשה אינה מותאמת לאוכלוסייה המקומית או לקהלי יעד אחרים", אומרת דוד.
יקי אמסלם, מנכ"ל קבוצת אלמוג: "חשוב להתייחס גם לשטחי הדירות, שכן רוכשי הדירות כבר מזמן אינם מתייחסים רק לפרמטר של מספר החדרים, אלא לשטח הדירה עצמה. ההבדלים דרמתיים ומשתנים גם כשמדובר בדירות בעלות אותו מספר חדרים, שכן לפעמים ההבדל יכול להגיע לשטח של חדר נוסף (10-12 מ"ר)". בהרצליה זיהינו ביקושים ערים לדירות גדולות מצד משפחות העוברות למרכז העיר, שעל פי רוב הן מגיעות מבתים פרטיים, והתאמנו להן דירות חמישה חדרים גדולות בשטח של 130 מ"ר ויותר השוות בגודלן לדירות שישה חדרים ברעננה, ראשון לציון או כפר סבא".
תגובות