ד"ר פנינה רוטמן למדה רפואה בהדסה עין כרם, ולאחר מכן התמחתה בפנימית בתל השומר ובאנדוקרינולוגיה (חקר הורמונים) בארצות הברית. לאחר מכן התחילה ד"ר רוטמן להתעסק במחלות עצם מטבוליות ועד לפני שלוש שנים הייתה סגנית מנהל מחלקה פנימית בבית חולים מאיר. בשלוש שנים האחרונות היא מנהלת את שירות מחלות עצם מטבוליות במכון האנדוקליני בבית החולים מאיר.
"המכון עוסק במגוון גדול מאוד של מחלות כשלכל רופאים יש נישה שבה הוא מתמקצע", מסבירה ד"ר רוטמן, "במכון יש שלושה רופאים בכירים ומתמחה מתחלף, ובנוסף ישנם עוד רופאים בכירים במשרות חלקיות. במכון עוסקים במגוון מחלות, בהן מחלות עצם שזה התחום שאני עוסקת בו. בתחום הזה יש מגוון של מחלות כמו אוסטיאופורוזיס ואוסטופניה (קדם אוסטופורוזיס), מחלות סידן למיניהן, בעיות של כולסטרול גבוה ועוד".
ד"ר רוטמן מסבירה כי אוסטיאופורוזיס זו מחלה מאוד שכיחה. "בעצם אפשר להגיד שהיא קיימת כמעט בכל בן אדם ככל שהוא מתבגר אבל בעוצמה שונה ויש גורמי סיכון. זוהי מחלה שקיימת יותר אצל נשים, כשבערך שני שליש מהחולות הן נשים ושליש גברים", אומרת רוטמן, "ניתן לומר שזו מחלה של ירידה בחוזק העצם. זה מה שקורה כשהעצם מתבגרת ונעשית פחות עמידה וחזקה. יש מגוון סיבות לדבר הזה מלבד ההתבגרות עצמה. מעל גיל 50 התהליך הטבעי הוא הידלדלות של העצם. בנוסף יש תהליכים שמאיצים את זה, כשלמשל אצל נשים זה מושפע מהשינוי ההורמונלי וירידת האסטרוגן שגורמת לעצם לסבול וכך היא ניזוקה. כמו כן, אם יש לבחורה אל וסת בשנות הפוריות זה דבר שמזיק לעצם. בנוסף יש עוד גורמים תורמים וגם תרופות מסוימות שאנשים לוקחים ולפעמים לא יודעים שהן גורמות לזה, כמו סטרואידים שלוקחים במגוון מחלות".
איך מאבחנים?
"בשביל לטפל צריך לאבחן ובשביל לאבחן צריך להיות מודע. מה שקורה זה שזו מחלה שקטה. ניתן להיות לא מודע למחלה למרות שהיא קיימת כי אין איתותים או סימנים מהעצם ואז קורה. לא אחת אנחנו מקבלים חולים שהביטוי הראשון שהם שמים לב אליו זה שבר. לאחר השבר עושים בדיקות ואז מגלים שיש להם את המחלה וכנראה שהיא הייתה הרבה זמן ולא ידעו.
אז איך מגלים את המחלה לפני השבר בעצם?
"זאת למעשה המטרה שלנו, וזה נעשה על ידי בדיקה שקוראים לה צפיפות עצם, בדיקה שקיימת בסל. בישראל יש הנחיה לבצע את הבדיקה לגברים ונשים מגיל 60".
ד"ר רוטמן מסבירה כי ישנו טיפול לא תרופתי העוזר להתמודד עם המחלה. "ראשית, לכל האנשים מגיל 50 אנחנו ממליצים על תזונה בריאה ואנחנו ממליצים חד משמעית על מאכלי חלב ותזונה עשירה בסידן. למרות שאני רואה במדיה המון שמועות לרעת מאכלי החלב, אנחנו חד משמעית בעד. בנוסף יש המלצות על לקיחת ויטמין D לכל אדם מעל גיל חמישים וכמובן פעילות גופנית. יש כמובן גם מגוון טיפולים תרופתיים".
המדור רופא מומחה הוא מדור מקודם הנעשה בשיתוף עם בית החולים "מאיר"
תגובות