המאבק סביב עץ האקליפטוס שגילו למעלה ממאה שנה צבר תאוצה. ביום שני אחר הצהריים הפגינה לידו קבוצת נאמני העצים ברעננה, אליהם חברו תושבים מכלל קבוצות הגיל בעיר – ותיקים, בני דור הביניים וגם ילדים. המפגינים מבקשים למנוע את כריתת העץ לטובת הכשרת חניון למען דיירי בניין אשר אמור לקום בשטח. טל קידר, נציג היזם, חברת קידר מבנים, אמר כי החברה קיבלה את כל ההיתרים הנדרשים ואף הציעה להתיק את העץ ממקומו על חשבונה.
עץ האקליפטוס הוותיק נמצא ברחוב לוי אשכול 24 בעיר, בצמוד לפרויקט של פינוי-בינוי. "לאחרונה נודע לנו שהיזם, חברת קידר, קיבל כבר לפני שנה אישור לכריתת העץ מפקיד היערות", אומרת מירי ישראלי, פעילת סביבה. "העץ נמצא בקצה המגרש והקבלן קיבל אישור לבנות חניון לדיירי הבניין, כאשר הכניסה לחניון תהיה בדיוק היכן שעומד העץ. מיהרנו להגיש ערר לפקיד היערות ולצאת למאבק. אנחנו לא מוכנים שיורידו עצים בגלל כסף. מה נשאיר לדורות הבאים? לרוע המזל, הערר לא התקבל, אבל החלטנו להמשיך להיאבק".
פרופ' יפעת גזית הולצמן, חברה בנאמני עצים רעננה, מסבירה: "מדובר בעץ מרשים עם גזע בקוטר מטר, מהיפים שבעצי העיר. אנחנו חשבנו שהוא כבן 100 שנה, אבל ותיקים שהגיעו היום להפגנה אמרו שמדובר בעץ שהוא כבן 120 שנה, שריד ליער הקטן של רעננה וחלק מהמורשת שלנו. בכל מקרה, אין סיבה לכרות עץ בריא כזה וצריך למצוא פתרון אחר. היזם ישלם סכום כסף לפיצוי נופי, אבל אנחנו לא רואים בכך פיצוי לאובדן העץ".
כאמור, להפגנה שנמשכה כשעתיים, הגיעו תושבים בני גילאים שונים שמחו נגד הכריתה וקראו לוועדה המקומית וליו"ר הוועדה המקומית, ראש העירייה, חיים ברוידא, לחזור בו מהחלטתו הקודמת. "לראש העירייה כיו"ר הוועדה המקומית יש סמכות חוקית לדון מחדש בהיתר אם סבורים שנפלה טעות במתן ההיתר מלכתחילה", טוענת גזית הולצמן. "אנחנו מצפים ממנו לדון בכך מחדש ולהראות שיש מדיניות של השארת עצים בוגרים בעיר".
בחברת קידר אומרים שהם הציעו להעתיק את העץ.
"על מנת לבצע העתקה צריך שמישהו יגיד שהיא אפשרית ואני לא בטוחה שזה אפשרי במקרה הזה. הוא לא מומחה. כשעושים העתקות לעץ כזה ענק בדרך כלל מקצרים אותו מאוד ובעצם הורסים אותו. אני לא אגרונומית, אבל לא נראה שזה ישים במקרה הזה ואגרונומים שהיו בהפגנה אמרו שזה לא ישים".
טל קידר, נציג חברת קידר: "חברתנו הינה חברה שומרת חוק, מדובר בעץ בשטח פרטי, עשינו את הכל לפי הספר. ביקשנו רישיון כריתה מפקיד היערות טרם תחילת תכנון הבניין כי ידענו שמיקומו בעייתי ואין כניסה אחרת לבניין וקיבלנו אישור כריתה. לאחר קבלת היתר הבניה הוגש ערר על ידי הירוקים, שנדחה על ידיי פקיד היערות שאישר את כריתת העץ. שילמנו פיצוי נופי של 67 אלף שקלים לנטיעת עצים חדשים לפקיד היערות, וכמו כן הצענו לשתול עוד 5 עצים חדשים בוגרים, לפנים משורת הדין, כנגד העץ המדובר. לצערנו, למרות שהצענו למתנגדים הירוקים לשבת איתנו, ולהסביר את מערך השיקולים, הם דחו את ההצעה, ולוקחים את החוק לידיים. אנו בונים במרכזי הערים בשרון, משמרים, מעתיקים מאות עצים כל שנה, ועושים כל מאמץ לשמר את העצים ככל שניתן. הצענו להעתיק גם את העץ הזה, אבל הם סירבו לשבת איתנו. חבל לנו שכך פועלים הירוקים כאשר מקבלים החלטה שאינה לרוחם. נמשיך לבנות בשרון, כפי שעשינו ב-60 שנה האחרונות, לעשות את הכי טוב שלנו גם למען בעלי דירות, ודיירים בבניינים החדשים שלנו וגם למען העצים והסביבה".
נציג הדיירים בפרויקט, גיא בלזם, אמר: "הגורמים המקצועיים בדקו את סוגיית הכריתה. יש דוח של האגרונום הארצי שאישר את כריתת העץ, העץ הוא עץ עתיק שניטע בתקופת הקמת רעננה לייבוש ביצות ואינו מתאים לסביבת מגורים מודרנית, בטח לא בשטח פרטי שבבעלותנו. היזם התחייב לנטוע עצים חליפיים בכמות משמעותית, מה שיפצה ואף יוסיף לסביבה יותר מעץ אחד שייכרת. הבניינים כבר פונו מדיירים ולא ראויים למגורים יותר. כולם גרים בדיור חלופי, כך שכל עיכוב יהווה פגיעה משמעותית בדיירים שמחכים שנים רבות לחידוש המגורים שלהם".
מהעירייה נמסר: "מדובר במיזם פרטי, שהועבר לטיפול פקיד היערות כחוק. כעירייה שומרת חוק, היא מקבלת את החלטת פקיד היערות שאושרה גם על ידי פקיד היערות הארצי לאחר הגשת ערר בנושא, שנדחה בצורה מנומקת בשים דגש על איזון בין פיתוח ושימור עצים".
הצטרפו לערוץ הטלגרם של צומת השרון רעננה
תגובות